Montessorionderwijs

Basisonderwijs Advies  ›   Soorten onderwijs   ›   Montessorionderwijs

‘Leer mij het zelf te doen’, daar draait het allemaal om bij het Montessorionderwijs. De kinderen werken zelfstandig in hun eigen tempo aan zelfgekozen activiteiten en taken. Daarnaast krijgen kinderen verantwoordelijkheid voor hun eigen omgeving.

Binnen het Montessorionderwijs wordt er ingespeeld op de gevoelige perioden van een kind. In die periode staat een kind extra open voor een bepaald gebied, bijvoorbeeld voor het leren van taal of rekenen.

De leerkracht richt de omgeving zo in dat de activiteiten aansluiten bij de interesses van het kind op dat moment. De leerkracht volgt het kind in zijn ontwikkeling, stimuleert het en daagt het uit om zichzelf verder te ontwikkelen.

In elke groep zitten kinderen uit drie of twee opeenvolgende leeftijdsgroepen. Deze sluiten aan bij de leeftijdsfasen waarvan Montessori uitgaat. Zij blijven twee tot drie jaar in dezelfde groep met dezelfde leerkracht; de onderbouw (4-6 jaar), de middenbouw (6-9 jaar) en de bovenbouw (9-12 jaar). Elk jaar schuift de oudste leeftijdsgroep door naar de volgende bouw. Tussen de bouwgroepen is een soepele overgang. In de middenbouw werken kinderen met materialen die zij kennen uit de onderbouw en de manier van lesgeven is in elke bouw hetzelfde. Door dit systeem zitten de kinderen elk jaar met nieuwe kinderen en bekende kinderen in de groep en zijn zij altijd een keer de jongsten en de oudsten in de groep.

Kinderen kunnen gebruik maken van materialen die speciaal zijn ontwikkeld voor het Montessorionderwijs. De materialen hebben de volgende kenmerken:

  • Een korte introductie is genoeg om ermee aan de slag te gaan.
  • Kinderen ontdekken zelf wat er mogelijk is met het materiaal.
  • Zij kunnen er zelfstandig mee werken.
  • Het kind ontdekt zelf wanneer het fouten maakt.
  • Het materiaal sluit aan bij de interesses van het kind.
  • Het materiaal ziet er simpel en kunstzinnig uit.

Tot de materialen behoren ook dingen uit het dagelijks leven, maar wel aangepast aan het formaat van kinderen, zoals een bezem, strijkplank en een hark. Naast de Montessorimaterialen ontwerpt de leerkracht ook zelf materialen.

Een dag op een willekeurige Montessorischool:basisonderwijs zoeken

zoek nu op basis van uw wensen de beste basisschool

  • Door het invullen van het gratis zoekformulier weet je binnen een paar minuten welke scholen het best bij jouw wensen aansluiten.

  • Wij zijn geheel onafhankelijk dus het resultaat is 100% afgestemd op jouw antwoorden uit het ingevulde zoekformulier.

  • De school van de buren/kennissen/familieleden is niet altijd de school die het best bij jouw wensen past of het beste onderwijs levert!

  • Jij kunt zelf de afstand waarbinnen gezocht moet worden bepalen, waardoor je alleen scholen in jouw buurt vindt.

Nu basisschool zoeken ›


Website realisatie door InterFryslân - Uw internet specialist.